Καταγωγή του Ελληνικού Έθνους

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΕΙΔΩΝ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ

σχετικά με την καταγωγή και τα πρώτα χρόνια της ζωής του ελληνικού έθνους. Οι πρώτες είναι μυθικές παραδόσεις, όσες τουλάχιστον διέσωσαν μέχρι τις μέρες μας οι αρχαίοι ποιητές και λογογράφοι. Οι άλλες περιλαμβάνουν τις ερμηνείες αυτών των μύθων, τις οποίες επιχείρησαν αρχαίοι και νεότεροι ιστορικοί και άλλοι λόγιοι.
Οι λαϊκές παραδόσεις του έθνους άρχιζαν από κάποιες αφελείς δοξασίες για τη δημιουργία του κόσμου, που έλεγαν ότι στην αρχή υπήρξε το Χάος  έπειτα η πλατύστερνη Γη και τα σκοτεινά Τάρταρα, πάνω στα οποία στηρίζεται...

Aπό το Χάος γεννήθηκαν το Έρεβος και η μαύρη Νύχτα, και αυτοί με τη σειρά τους γέννησαν τον Αιθέρα και την Ημέρα. Η Γη πάλι γέννησε στην αρχή τον ισάξιο της έναστρο Ουρανό και μετά τα Όρη και τη Θάλασσα. Μέχρι αυτό το σημείο η κοσμογονία κάνει λόγο για διάφορα στοιχεία και φαινόμενα του φυσικού κόσμου. Στη συνέχεια όμως αναφέρονται διάφοροι θεοί και τέρατα, που η φύση και η δράση τους είναι λιγότερο κατανοητές. Ωστόσο, αυτοί οι θεοί και τα τέρατα αποτελούν τα βασικότερα στοιχεία της αρχαίας ελληνικής θρησκείας.
Πράγματι, οι παραδόσεις εξακολουθούσαν να λένε ότι από τον Ουρανό και τη Γη γεννήθηκαν έξι θεοί, οι Τιτάνες, και έξι θεές, οι Τιτανίδες, τρεις Κύκλωπες και τρεις Εκατόγχειρες.

Τιτανομαχία, έργο του Γερμανού ζωγράφου Wilhelm Trubner. Ελαιογραφία σε καμβά.