Παλάτι Νέστορα

To Μυκηναϊκό ανάκτορο Επάνω Εγκλιανού, περισσότερο γνωστό ως παλάτι του Νέστορα, είναι το μόνο Μυκηναϊκό ανάκτορο που έχει διατηρηθεί σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Βρίσκεται 4 χλμ. Νότια της Χώρας (Δήμος Νέστορος) στη Μεσσηνία.

Νέα Η Σελήνη ξεφούσκωσε και το Σύμπαν διαστέλλεται
Το φεγγάρι μας έχει «ρυτίδες» και συρρικνώθηκε, ενώ το Σύμπαν θα μετατραπεί σε ένα ψυχρό και νεκρό τοπίο ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Η Σελήνη συρρικνώθηκε σαν μια σταφίδα ή ένα μπαλόνι που ξεφουσκώνει και...
Νέα Earth from Above
Earth from Above A collection of aerial photography produced by Yann Arthus-Bertrand "Earth From Above" is the result of the aerial photographer Yann Arthus-Bertrand's five-year airborne odyssey across six...
Νέα ΕΛΑΙΟΣ Με καπέλο 45% το λάδι στα σούπερ μάρκετ
ΕΛΑΙΟΣ Με καπέλο 45% το λάδι στα σούπερ μάρκετ Δύο συμφωνίες με διαφορετικές αλυσίδες λιανικής, που αποδεικνύουν πως ανεβαίνει κατακόρυφα η τιμή του λαδιού μόνο και μόνο για να τοποθετηθεί στο ράφι Παρ‘ όλο που στις ετήσιες συμφωνίες προβλέπεται...

Ανανεώσιμη ενέργεια και υγεία

Η εξόρυξη ορυκτών και μεταλλευμάτων είναι το δεύτερο πιο επικίνδυνο επάγγελμα στις ΗΠΑ, με 27 θανάτους ανά 100.000 εργάτες κάθε χρόνο.

Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν εννέα φορές μεγαλύτερο από το συνολικό ποσοστό θανάτων σε ολόκληρη την αμερικανική βιομηχανία, σύμφωνα με τα δεδομένα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Απογραφής Πληθυσμού.
0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Η Μάνη στη δεύτερη τουρκοκρατία 9ο μέρος (1715-1821)

Η προετοιμασία της Επανάστασης του 1770

Οι Ελληνες πίστευαν πάντοτε πως η σκλαβιά τους ήταν θέλημα του Θεού και πως κάποια ημέρα η βούληση του Πανάγαθου Θεού θα άλλαζε και θα αποφάσιζε την απελευθέρωσή τους.

Κάποτε οι αμαρτίες των προγόνων τους και αυτών των ίδιων θα συγχωρούνταν και θα γύριζε ο μαρμαρωμένος βασιλιάς, για να διώξει τους άπιστους κατακτητές στην Κόκκινη Μηλιά και ο Πατριάρχης θα λειτουργούσε πάλι στην Αγιά Σοφιά.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Στο όνομα του περιβάλλοντος απόσυρση και ακριβά τέλη κυκλοφορίας

Τι προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς Ακριβότερα τέλη κυκλοφορίας και απόσυρση των παλιών ρυπογόνων οχημάτων· αυτά είναι τα δύο μέτρα που θα ισχύσουν από εφέτος. Ειδικά η απόσυρση παλιών οχημάτων αναμένεται να ισχύσει εντός του Σεπτεμβρίου και να ολοκληρωθεί το 2015.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Καλαματιανός μηχανικός στο ηλιακό αεροπλάνο

Ενας 36χρονος Καλαματιανός επιστήμονας μετέχει στο φιλόδοξο πρόγραμμα “Solar Impulse”, που αφορά στην κατασκευή ενός αεροπλάνου το οποίο προορίζεται να κάνει το γύρο του κόσμου, πετώντας μέρα και νύχτα αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια χωρίς καύσιμα - σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει όλες τις ηπείρους του πλανήτη μας.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Αμμουδερή Πύλος

0 Σχόλια

Μεσαιωνική Μεσσηνία

Η εργασία αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε περιληπτικά υπό μορφή διάλεξης στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. στις 10 Ιουλίου 2003, με επι­βλέπουσα την καθηγήτρια κυρία Αικατερίνη Δημητσάντου-Κρεμέζη. Στην έντυ­πη μορφή της, πρωτοδημοσιευτηκε στο περιοδικό «Ιστορικογεωγραφικά», τ. 10 (2004), σσ. 9-105. Η παρούσα έκδοση αποτελεί ανεξάρτητη αναδημοσίευση της αρχικής έκδοσης, χωρίς να αλλάξω τίποτα στο σώμα του κειμένου

0 Σχόλια

MESSINIAN ARCHAEOLOGICAL RESEARCH CENTER

This project proposes an intervention in integrating new uses in an abandoned village, Potamia Trifylia in the area of Kontovounia in Messenia. Under examination is a model for the revival and new use of an old village, an intervention of planning that can be useful also for other abandoned villages in the same mountainous region. What we propose for the revival of Potamia is a purely cultural and education function, which is compatible with the particular archaeological interest of the area of Messenia.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Δραματική η κατάσταση στη Αττική

Πύρινος εφιάλτης έχει ξεσπάσει στη βορειοανατολική Αττική, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος χιλιομέτρων και έχει κυκλώσει το Βαρνάβα, το Γραμματικό, το Μαραθώνα, το Διόνυσο, τη Ροδόπολη, τη Σταμάτα, τον Άγιο Στέφανο και το Άνω Σούλι, ενώ απειλεί να κάψει ολόκληρη την Πεντέλη.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

ΚΑΙΡΟΣ


Η ΜΑΝΗ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ (1715-1821) Μέρος (12)

Οι πρώτες επαφές Μανιατών και Ρώσων Τον Οκτώβριο του 1768 άρχισε πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας και οι δύο χρειάζονταν συμμάχους.

Οι απόστολοι της Ρωσίας φρόντισαν να εκμαιεύσουν αιτήσεις από τους υπόδουλους λαούς της Βαλκανικής, ώστε να φαίνεται ότι αυτοί ζητούσαν βοήθεια.
Αναφέρεται ότι στην Καλαμάτα, στο σπίτι του Μπενάκη, συγκεντρώθηκαν επίσκοποι και προεστοί από όλη την Πελοπόννησο. Οπως αναφέρθηκε με αίτησή τους, προς την Αικατερίνη υποσχέθηκαν ότι, αν οι Ρώσοι τους στείλουν όπλα, θα εξοπλίσουν 100.000 Πελοποννήσιους επαναστάτες. Βέβαια μια τέτοια συγκέντρωση στην Καλαμάτα θα μπορούσε να κινήσει υποψίες στους Τούρκους, οι οποίοι προηγουμένως είχαν αποκεφαλίσει τον μητροπολίτη Λακεδαίμονος Ανανία και άλλους Πελοποννήσιους άρχοντες. Οι Ελληνες πρόκριτοι από φόβο για τη ζωή τους θα απέφευγαν να δημιουργήσουν υποψίες με μια πολυάνθρωπη συγκέντρωση. Αυτή η αίτηση δεν βρέθηκε σε κανένα από τα αρχεία και γι’ αυτό αμφισβητείται και ως προς το περιεχόμενο και ως προς τις υπογραφές.

Ο Γρηγόριος Ορλώφ από το βιβλίο του Γιούρι Πριάχιν για το Λάμπρο Κατσώνη με ενδιαφέρουσες ειδήσεις Ο Αμβρόσιος Φραντζής γράφει στην ιστορία του, ότι η αίτηση που είχαν υπογράψει ο Μπενάκης, ο Ζαΐμης και ο Κρεββατάς φυλάσσεται στα αρχεία της ρωσικής αυλής.