ΝΙΧΩΡΙΑ ΕΝΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΤΕΙΝΩΝ ΧΡΟΝΩΝ (1100-700 π.Χ)

Οποιεσδήποτε και αν ήταν οι αιτίες της κατάρρευσης των υψηλά καλά οργανωμένων και αυστηρά ομογενοποιημένων μυκηναϊκών βασιλείων, η αποσύνθεσή τους προκάλεσε στους επόμενους αιώνες ανασφάλεια και σοκ. Η κοινωνία η οποία δημιουργήθηκε μετά την πτώση των ανακτόρων ήταν απλούστερη και περισσότερο διαχωρισμένη. Από τα ευρήματα γίνεται φανερό ότι στην ανατολική Ελλάδα οι επιζώντες προσπάθησαν να διατηρήσουν τα μυκηναϊκά έθιμα για μερικές ακόμη γενιές. Σε άλλες περιοχές, οι εναπομείναντες απομονώθηκαν τελείως αλλά  εξακολουθούσαν να ακολουθούν τα έθιμα των προγόνων τους. Πάντως το χαρακτηριστικό ήταν ότι σε όλους τους νέους οικισμούς η τεχνολογία οπισθοδρόμησε το ίδιο με την αρχιτεκτονική και γενικά παρατηρήθηκε μια υποχώρηση στο σύνολο του τρόπου ζωής.
Στη Μεσσηνία ειδικότερα, τα σημάδια ήταν περισσότερο εμφανή από άλλες περιοχές επειδή εκεί ο μυκηναϊκός πολιτισμός είχε φτάσει σε μεγάλη ανάπτυξη. Επειδή όλα τα τεκμήρια τα οποία υπάρχουν από τους σκοτεινούς αιώνες προέρχονται από τάφους είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να μπορούμε να μιλάμε για ακριβή χρονολογικό καθορισμό των ευρημάτων. Στην περίπτωση όμως των Νιχωρίων υπάρχει πλήθος τεκμηρίων από τη σκοτεινή εποχή έτσι ώστε να μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα  για τον οικισμό αλλά και για τη Μεσσηνία γενικότερα1.

Νέα Η Σελήνη ξεφούσκωσε και το Σύμπαν διαστέλλεται
Το φεγγάρι μας έχει «ρυτίδες» και συρρικνώθηκε, ενώ το Σύμπαν θα μετατραπεί σε ένα ψυχρό και νεκρό τοπίο ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Η Σελήνη συρρικνώθηκε σαν μια σταφίδα ή ένα μπαλόνι που ξεφουσκώνει και...
Νέα Earth from Above
Earth from Above A collection of aerial photography produced by Yann Arthus-Bertrand "Earth From Above" is the result of the aerial photographer Yann Arthus-Bertrand's five-year airborne odyssey across six...
Νέα ΕΛΑΙΟΣ Με καπέλο 45% το λάδι στα σούπερ μάρκετ
ΕΛΑΙΟΣ Με καπέλο 45% το λάδι στα σούπερ μάρκετ Δύο συμφωνίες με διαφορετικές αλυσίδες λιανικής, που αποδεικνύουν πως ανεβαίνει κατακόρυφα η τιμή του λαδιού μόνο και μόνο για να τοποθετηθεί στο ράφι Παρ‘ όλο που στις ετήσιες συμφωνίες προβλέπεται...

Παραγωγή ενέργειας από ένα μπουκάλι νερό μέσω της φωτοσύνθεσης

Ο Dan Nocera, χημικός στο ΜΙΤ, έδειξε προσφάτως πως μπορεί να παραχθεί ενέργεια από ένα μπουκάλι νερό μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης.

Χρησιμοποιώντας έναν ειδικό καταλύτη, το φως του ήλιου και ένα μόνο μπουκάλι νερό, διαχωρίζεται το νερό σε καύσιμο οξυγόνου και υδρογόνου, που είναι αρκετό για να δώσει ενέργεια σε ένα σπίτι.

Όπως συμβαίνει και στην οργανική φωτοσύνθεση, η αντίδραση του Nocera επωφελείται του ήλιου για να μετατρέψει το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό σε οξυγόνο και ενέργεια.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Συναντήσεις Δημάρχου στην Αθήνα

Σειρά επαφών με πολιτικούς αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες είχε χθες το πρωί ο δήμαρχος Νέστορος Αναστάσιος Τσορώνης στην Αθήνα, για ζητήματα που αφορούν το δήμο και έχουν να κάνουν κυρίως με την προώθηση έργων και ζητημάτων που είναι σε εκκρεμότητα. Οι επαφές του δημάρχου ήταν τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Βασικό αντικείμενο ήταν η εξεύρεση πόρων και η ένταξη έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα - χωρίς, όπως μας είπε ο κ. Τσορώνης, να υπάρχει αναφορά και στο σχέδιο “Καλλικράτης”, για το οποίο μας επανέλαβε τη θέση του Δήμου Νέστορος να παραμεί νει ως έχει και μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση.

0 Σχόλια

Στη διεθνή έκθεση ελαιολάδου “Oil China”

Στη διεθνή έκθεση ελαιολάδου Oil China, 24 με 26 Απριλίου, θα μετάσχουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

4ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς

Στο 4ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που πραγματοποιείται από αύριο έως και την Κυριακή, στο εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ, θα μετέχει η Μεσσηνία. Στο περίπτερο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θα προβάλλονται η ΕΑΣ και ιδιώτες τυποποιητές, που έδειξαν ενδιαφέρον και δήλωσαν συμμετοχή.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Πήρε μόνο όσα ζήτησε

Ο Γ. Παπανδρέου πήρε την αναμενόμενη πολιτική έκφραση αλληλεγγύης από τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ μετά την εξαγγελία των σκληρών οικονομικών μέτρων, κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο την Παρασκευή το βράδυ. Ελαβε ακόμα τη διαβεβαίωση της κ. Μέρκελ ότι η ευρωζώνη θα ασχοληθεί από εδώ και πέρα επισταμένως με την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων και των παιγνίων τους που δυσκολεύουν το ευρώ.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη Γάλλων φοιτητών σε καλλιέργειες της Τριφυλίας

Εντυπωσιασμένοι έμειναν οι Γάλλοι φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής της Γαλλίας που επισκέφθηκαν χθες καλλιέργειες της Τριφυλίας προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στις τεχνικές καλλιέργειας, αλλά και τις καλλιεργητικές φροντίδες καθώς επίσης και στην καταπολέμηση των εχθρών η οποία γίνεται με βιολογικά μέσα.

Επισκέφθηκαν καλλιέργειες καρπουζιού όπου ενημερώθηκαν για τον εμβολιασμό που γίνεται στα φυτά που επιτρέπει την συνεχή φύτευση των ίδιων εκτάσεων, χωρίς να μειώνεται η παραγωγή και να υπάρχουν προβλήματα σε αυτή.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίττας Συλλόγου Πολυτέκνων Χώρας

Την  Πρωτοχρονιάτικη πίτα  του  έκοψε  ο Σύλλογος  Πολυτέκνων  Χώρας στο  Κ.Η.Φ.Η. (Κέντρο  Ημερήσιας  Φροντίδας  Ηλικιωμένων ) στη  Χώρα το  Σάββατο 27 Φεβρουαρίου  στις  6  το  απόγευμα με  μεγάλη  επιτυχία και  συμμετοχή  του  κόσμου .
Στην  εκδήλωση  απηύθυναν  χαιρετισμούς ο  Πρόεδρος  των  Πολυτέκνων κ. Καναβός  Παναγιώτης και  ο  Δήμαρχος  Νέστορος κ. Αναστάσιος  Τσορώνης.
Παρευρέθησαν Δημοτικοί  Σύμβουλοι , ο  Πρόεδρος Πολυτέκνων Καλαμάτας  και  τα  μέλη  του  Διοικητικού  Συμβουλίου  Πολυτέκνων . 
Χορηγός της  εκδήλωσης  ήταν  ο  Δήμος  Νέστορος .
Στους  Πολύτεκνους  μοιράστηκαν τρόφιμα , ρούχα  και  είδη  πρώτης  ανάγκης  τα  οποία  ήταν  προσφορά του  φιλανθρωπικού  οργανισμού « Θεόφιλος » .
Την  εκδήλωση  έκλεισε  με  την  ομιλία  του,ο  Πρόεδρος  του « Θεόφιλου » κύριος  Γιάννης  Ναυπλιώτης με  θέμα :
« Η  πολύτεκνη οικογένεια   έξω από  τα  όρια  της  πόλης » .

0 Σχόλια

Πρόταση του υπουργείου, για τον νομό Μεσσηνίας : 4 έως 6 δήμοι

Εγκρίθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, το ψήφισμα που περιλαμβάνει τις βασικές αρχές και προϋποθέσεις του νέου σχεδίου "Καλλικράτης". Το γενικό αίτημα των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης ήταν όπως αναμενόταν το οικονομικό. Παρασκηνιακά συζητήθηκε και η γεωγραφία των δήμων. Η πρόταση του υπουργείου, για τον νομό Μεσσηνίας, είναι 4 έως 6 δήμους και σε αυτό διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Το σχέδιο πάντως που έχει διαρρεύσει κάνει λόγο για 6 δήμους.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

ΚΑΙΡΟΣ


Η Μάνη στη δεύτερη τουρκοκρατία A (1715-1821)

Οι Μανιάτες κατηγορήθηκαν ως τρωγλοδύτες και όμως από τον 13ο αιώνα
έχτιζαν εκκλησιές σαν τον Αγιο Ιωάννη στα Κέρια της Μέσα Μάνης.

Η τουρκοκρατία στο Μοριά άρχισε το 1460, όταν ο Μωάμεθ ο Β’ ο πολιορκητής κατέβηκε στην Πελοπόννησο με το στρατό του, για να αναγκάσει τους δύο αδελφούς Παλαιολόγους, το Δημήτριο και το Θωμά, να πληρώσουν το συμφωνημένο φόρο υποτέλειας.