Η Σπάρτη και η Αθήνα

Η Σπάρτη και η Αθήνα είχαν την αξίωση να κυριαρχήσουν στις άλλες πόλεις χωρίς να τους επιτρεψουν να έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως απαιτεί η εθνική ενότητα.

Οι Ρωμαίοι, όπως αναφέραμε ήδη, δεν κυριάρχησαν αμαχητί στην Ιταλία. Πολέμησαν με τις φυλές και τις πόλεις περισσότερο από ό,τι οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες με τις ελληνικές πόλεις και φυλές. Ωστόσο, αν και τους υπέτασσαν σχεδόν πάντα, κατάλαβαν ότι δεν θα εξασφάλιζαν τη νίκη αν δεν συνδύαζαν, όπως ο Θησέας του Θουκυδίδη, τη δύναμη με τη σύνεση. Για το λόγο αυτό άρχισαν, σταδιακά, να καταγράφουν στις τάξεις των πολιτών τους τους πιο αξιόμαχους από τους αντιπάλους τους, κάνοντάς τους έτσι κοινωνούς του κυριαρχικού δικαιώματος της πολιτικής ενότητας και απομακρύνοντας την πιο συνηθισμένη αφορμή των εξεγέρσεων. Με τον τρόπο αυτό ο αριθμός των μάχιμων ανδρών της Ρώμης, οι οποίοι προς τα τέλη της βασιλείας δεν ξεπερνούσαν τους 20.000, ανήλθε στα τέλη του 4ου αιώνα σε 165.000 και ξεπέρασε κατά πολύ τους 200.000 τον 5ο αιώνα.

Αυτό όμως συνέβη γιατί εκείνα τα χρόνια πολλοί κάτοικοι πόλεων της αρχαίας λατινικής ομοσπονδίας απέκτησαν τα πλήρη δικαιώματα των Ρωμαίων πολιτών. Το ίδιο δικαίωμα απέκτησαν οι κάτοικοι των κοινοτήτων των Σαβίνων, και εκείνοι των πολυάριθμων κοινοτήτων των Ουόλσκων έγιναν αντί για υπήκοοι κανονικοί Ρωμαίοι πολίτες.

Νέα Η Σελήνη ξεφούσκωσε και το Σύμπαν διαστέλλεται
Το φεγγάρι μας έχει «ρυτίδες» και συρρικνώθηκε, ενώ το Σύμπαν θα μετατραπεί σε ένα ψυχρό και νεκρό τοπίο ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Η Σελήνη συρρικνώθηκε σαν μια σταφίδα ή ένα μπαλόνι που ξεφουσκώνει και...
Νέα Earth from Above
Earth from Above A collection of aerial photography produced by Yann Arthus-Bertrand "Earth From Above" is the result of the aerial photographer Yann Arthus-Bertrand's five-year airborne odyssey across six...
Νέα ΕΛΑΙΟΣ Με καπέλο 45% το λάδι στα σούπερ μάρκετ
ΕΛΑΙΟΣ Με καπέλο 45% το λάδι στα σούπερ μάρκετ Δύο συμφωνίες με διαφορετικές αλυσίδες λιανικής, που αποδεικνύουν πως ανεβαίνει κατακόρυφα η τιμή του λαδιού μόνο και μόνο για να τοποθετηθεί στο ράφι Παρ‘ όλο που στις ετήσιες συμφωνίες προβλέπεται...

Τουριστική Ανάπτυξη

Η έναρξη λειτουργίας της “Costa Navarino” δημιουργεί προσδοκίες για ανάπτυξη, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι η προσέλκυση επισκεπτών στις υπερσύγχρονες μονάδες αφενός θα αναδείξει το τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας και αφετέρου θα οδηγήσει σε νέες επενδύσεις. Μακάρι αυτές οι αισιόδοξες σκέψεις να γίνουν πραγματικότητα. Πολύ φοβάμαι όμως ότι αν δεν αλλάξουν πολλά στον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και στη νοοτροπία μας, τελικώς η “Costa Navarino” θα αποδειχθεί μια μικρή όαση στην απέραντη έρημο του τουριστικού προϊόντος της Μεσσηνίας.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Παπαρηγόπουλος Κ. - Βιογραφικό σημείωμα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Κ.ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1815. Ο πατέρας του, Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος, καταγόταν από τη Βυτίνα της Γορτυνίας και εργαζόταν ως τραπεζίτης στην Κωνσταντινούπολη. Ο Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος, μαζί με τα αδέλφια του, Ιωάννη και Κωνσταντίνο, και την αδελφή τους, σύζυγο αργότερα του Δημητρίου Σκαναβή, είχαν εγκατασταθεί στην Πόλη πιθανόν μετά τα Ορλοφικά (1770). Η μητέρα του ιστορικού ήταν η Ταρσία Νικοκλή.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή Αμερικανού καθηγητή αρχαιολογίας ανατρέπει

ανθελληνικό δημοσίευμα υπέρ των Σκοπίων

Ο διάσημος Αμερικανός Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλευ Στέφεν Μίλλερ, ανατρέπει με εκτενή επιστολή του τα όσα ισχυρίζεται ο δημοσιογράφος Μάτθιου Μπρούνβασσερ σε πρόσφατο άρθρο του με τίτλο «Letter From Macedonia: Owning Alexander», το οποίο δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Περιοδικό του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου «Archaeology».
0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Cohn-Bendit: ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τα είπε καλύτερα από τους Έλληνες, για τους Έλληνες.

Μήπως τον ψηφίσουμε την άλλη φορά στις ευρωεκλογές. Αλήθεια οι εξ Ελλάδος τι κάνουν εκεί στις Βρυξέλλες. Δηλ. έχουν βγει ποτέ με τόσο πάθος να υπερασπιστούν τη χώρα μας; Ήταν τουλάχιστον παρόντες, ή ήταν στα μαγαζιά;

0 Σχόλια

Το χρέος της Ελλάδας

xreos

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι…

0 Σχόλια

Καταργείται η Βουλή, τις συμφωνίες με ΔΝΤ - Ε.Ε. κυρώνει ο υπουργός...

Κινούμενη "σαν τον κλέφτη" η κυβέρνηση "αντικατέστησε" τη Βουλή με τον υπουργό Οικονομικών, ακολουθώντας πρωτοφανείς κοινοβουλευτικές διαδικασίες, που δείχνουν καθεστωτική αντίληψη. Παράλληλα επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά ότι τα μέτρα που επιβάλλει το ΔΝΤ σε όλο τον κόσμο θέλουν "έκτακτες" εξουσίες και δεν αντέχουν τις δημοκρατικές διαδικασίες.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνής Αμνηστία

amnesty Η καμπάνια αυτή ξεκίνησε στην Ελβετία από μια σχετικά άγνωστη Ελβετική
διαφημιστική εταιρία και σήμερα ανακηρύχθηκε η καλύτερη καμπάνια Outdoor
στην ιστορία της διαφήμισης.
Όχι για το εντυπωσιακό του θέματος, αλλά για το μοναδικό τρόπο με τον οποίο
επικοινώνησε το συγκεκριμένο μήνυμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

0 Σχόλια

Σκληρή λιτότητα για την επόμενη τριετία

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο αποδέχθηκε τη συμφωνία που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις με το μικτό κλιμάκιο, οι οποίες τελείωσαν χθες το βράδυ. Το συνολικό ύψος της βοήθειας θα ανακοινωθεί το απόγευμα, μετά την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

ΚΑΙΡΟΣ


Έλληνες - Ρωμαίοι

Λίγα χρόνια μετά τη συγκρότηση του νεότερου ελληνικού κράτους, ο Κ. Παπαρρηγόπουλος επιχειρεί μια πρώτη συνολική θεώρηση της ελληνικής ιστορίας από τον αρχαίο κόσμο μέχρι την εποχή του. Ξεκινά το έργο του συγκρίνοντας τους δύο μεγ Άους αρχαίους πολιτισμούς, τον ελληνικό και το ρωμαϊκό, και εξετάζει βήμα βήμα την εκ παραλλήλου σταδιακή εθνική συγκρότησή τους.

Εστιάζει ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο επιτεύχθηκε η ενότητα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την αποδίδει στο συνδυασμό «δύναμης και σύνεσης», αντιπαραβάλλοντας το «λανθασμένο» τρόπο που ακολούθησαν οι ' Ελληνες διαιρεμένοι σε δύο ισχυρά κέντρα, την Αθήνα και τη Σπάρτη.