Αρχική Τοπικά Κόλαση φωτιάς και σύλληψη υπόπτου για εμπρησμό

Κόλαση φωτιάς και σύλληψη υπόπτου για εμπρησμό

“Κόλαση”είναι η μόνη λέξη μπορεί να περιγράψει με ακρίβεια τα όσα έζησαν κάτοικοι και πυροσβέστες τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στη Χρυσοκελλαριά και στη Μεταξάδα.

Ο απολογισμός των μεγαλύτερων μετά το 2007 πυρκαγιών στο νομό ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες στρέμματα. Ωστόσο, η σύλληψη ντόπιου που κατηγορείται για εμπρησμούς στη Μεταξάδα ήρθε να προστεθεί στη γενικότερη καλή αντιμετώπιση της όλης κατάστασης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το έργο της οποίας βοήθησαν καθοριστικά πλήθος εθελοντών, κατοίκων και ομάδων των δήμων.

Πολλά σπίτια τη γλίτωσαν στο παρά πέντε, τόσο στη Χρυσοκελλαριά όσο και στη Μεταξάδα, κατά τη διάρκεια της άσχημης νύχτας που κράτησε άγρυπνους τους κατοίκους. Οι πυροσβέστες, χωρίς τη βοήθεια εναέριων μέσων κατάφεραν και αντιμετώπισαν 8 εμπρησμούς πάνω, κάτω και μέσα στο χωριό Μεταξάδα παράλληλα με το μεγάλο μέτωπο που κινείτο απειλητικά προς το Μανιάκι. Ανάλογα και στη Χρυσοκελλαριά, οι πυροσβεστικές δυνάμεις και ντόπιοι με τρακτέρ και μηχανήματα απέτρεψαν το πέρασμα της φωτιάς νότια του δρόμου Βασιλίτσι Ακριτοχώρι. Για το συντονισμό του έργου της πυρόσβεσης από χθες τα ξημερώματα μέχρι αργά το μεσημέρι επιτηρούσε από αέρος με ελικόπτερο επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος ο υπαρχηγός αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης. Το συντονισμό από εδάφους είχε στη Χρυσοκελλαριά ο προϊστάμενος Β’ κλάδου διοικητικής υποστήριξης του Αρχηγείου αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Βουνάσης, που ήταν σε διαρκή επικοινωνία και με τον αρχηγό του Π.Σ. αντιστράτηγο Α. Κοντοκώστα, με τη συνδρομή του υποδιοικητή της Π.Υ. Καλαμάτας αντιπύραρχο Ευάγγελο Τζανετέα καθώς ακόμα και τη βοήθεια του πυραγού Θανάση Καπούτση και του επιπυραγού Παναγιώτη Σπυρόπουλου. Στη Μεταξάδα από εδάφους συντόνιζαν ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Παν. Μπονάτσος με το διοικητή της Π.Υ. Καλαμάτας αντιπύραρχο Χαρ. Αφάλη.

Οπως είπε μιλώντας στην “Ε” ο υπαρχηγός, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα “ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά τα καταφέραμε”. Το ίδιο εξέφρασε και ο κ. Βουνάσης ανακουφισμένος μετά από τη δύσκολη νύχτα που πέρασε στο ύψωμα ανατολικά του μεγάλου μετώπου της πυρκαγιάς μεταξύ Υάμειας και Χρυσοκελλαριάς. Μιλώντας για την εφιαλτική νύχτα με τις πύρινες φλόγες να πλησιάζουν σε απόσταση αναπνοής σπίτια της περιοχής, αρκετές φορές είπε πως ήταν “κόλαση”.

Ο κ. Αφάλης ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις εμπρηστικές ενέργειες που δυσκόλεψαν το έργο της κατάσβεσης στη Μεταξάδα, καθώς οι φωτιές εκδηλώθηκαν ανάμεσα σε σπίτια σε κάθε πλευρά του χωριού. Ανακουφισμένος ωστόσο δήλωσε χθες αργά το μεσημέρι πως “όλα γλίτωσαν. Μόνο αφάνες και πουρνάρια, ενώ ούτε προς το Μανιάκι πέρασε η φωτιά, όπως αρχικά φοβόμασταν”. Η έκταση που κάηκε στη συγκεκριμένη περιοχή υπολογίζει πως ανέρχεται το πολύ στα 2.000 σρέμματα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας επιχειρούσαν στη Μεταξάδα 17 οχήματα της Πυροσβεστικής από όλες τις υπηρεσίες του νομού, της Περιφέρειας και από άλλες περιοχές. Στη Χρυσοκελλαριά τα πυροσβεστικά του Π.Σ. ήταν 11.

Και στις δύο περιπτώσεις μεγάλη ήταν η συμμετοχή ιδιωτών, οχημάτων και εθελοντικών ομάδων των δήμων καθώς και ιδιωτών με μηχανήματα και τρακτέρ.

Με το πρώτο φως της Κυριακής στη μάχη με τις φλόγες έπεσαν στη Μεταξάδα τα 2 PZL και ένα ελικόπτερο “Ερικσον”. Στη Χρυσοκελλαριά επιχειρούσαν από το χάραμα ένα ελικόπτερο “Ερικσον”, δύο ρώσικα και 2 αεροσκάφη καναντέρ.

Οι αναζωπυρώσεις, που ήταν πολλές και κάποιες απειλητικές κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντιμετωπίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής από εδάφους και από αέρος αλλά και από πεζοπόρα τμήματα πυροσβεστών.

eleftheria

Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Online χρήστες

Έχουμε 18 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά

Επισκέπτες: 40306

US ZIP Codes


Χάρτης 100 τελευταίων επισκεπτών

Η προηγούμενη Βενετική διοίκηση Πριν από τη δεύτερη τουρκοκρατία η Μάνη βρισκόταν υπό Βενετική διοίκηση, στην οποία πρέπει να αναφερθούμε, γιατί οι Τούρκοι συνήθιζαν στις περιοχές που δέχονταν εκούσια την υποταγή, να μην αλλάζουν το διοικητικό τους σύστημα.

Η κατάληψη της Καλαμάτας από τους Βενετούς το 1685

Δημοσκοπήσεις

Τι θα θέλατε περισσότερο από τον Δήμο

Αποτελέσματα

Καιρός Χώρα Μεσσηνίας


Created and Supported site by techelp.gr