Πράσινη Ενέργεια - Ουραγός στην Πελοπόννησο η Μεσσηνία

Σε ό,τι αφορά μικρότερης ισχύος έργα και συγκεκριμένα φωτοβολταϊκα, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Τμήμα Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και Ελέγχου της Νομαρχίας Μεσσηνίας, έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έργων 56 επενδυτών. Το 99% των προτάσεων αφορά μονάδες ισχύος 100 KW. Για άλλες 5 εκκρεμεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Tα πρώτα φωτοβολταϊκά έχουν αρχίσει να εγκαθίστανται σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, ωστόσο δεν πρόκειται να δούμε άμεσα και αιολικά πάρκα, όπως στο Καλογερικό και τη Μεγαλόπολη, αφού όλες οι προτάσεις έχουν «φύγει» από τα αρμόδια αιρετά όργανα με αρνητικές εισηγήσεις, λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών (χαρακτηριστικά παραδείγματα Μεθώνη, Κορώνη και Πύλος) και παρά τις θετικές εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.
Στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών εστιάζουν μιλώντας στο «Θάρρος» τόσο ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος όσο και οι δήμαρχοι Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής και Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος.

Στοιχεία
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχουν κατατεθεί 24 προτάσεις για τη Λακωνία, 23 προτάσεις για την Αρκαδία, 17 προτάσεις για την Αργολίδα, 8 προτάσεις για τη Μεσσηνία και 7 προτάσεις για την Κορινθία. Η πλειοψηφία αφορά στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
Το αντίθετο με τις άλλες περιοχές συμβαίνει στη Μεσσηνία. Από τις 8 προτάσεις για τη Μεσσηνία, αιολικά πάρκα αφορούν μόνο οι 3 και συγκεκριμένα: 1 στα όρια Μεθώνης – Πύλου (6,8 ΜW) και 2 στο Δήμο Παπαφλέσσα (24 ΜW). Οι υπόλοιπες αφορούν φωτοβολταϊκά σε Φιλιατρά 2,219 ΚW, Γαργαλιάνους 2,590 ΚW, Πύλο 4,9 ΚW, Γαργαλιάνους 4,9 ΜW και άλλη μία Γαργαλιάνους 4,9 ΜW.
Ακόμα και για την Κορινθία, από τις 7 προτάσεις, οι 6 αφορούν αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 73,8 ΜW.
Για τα μικρά έργα φωτοβολταϊκών, που δεν ξεπερνούν τα 100 ΚW, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και Ελέγχου, έχουν δοθεί εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων για: 3 έργα στον Αετό, 1 στον Αριστομένη, 7 στην Κορώνη, 2 στην Αυλώνα, 2 στη Μεσσήνη, 9 στο Μελιγαλά, 9 στα Φιλιατρά, 10 στην Ανδανία, 1 στην Καλαμάτα, 1 στη Βουφράδα, 1 στην Ανδρούσα, 3 στα Αρφαρά, 1 στο Πεταλίδι, 3 στην Αίπεια, 1 στην Πύλο και 2 στους Γαργαλιάνους.

Νομάρχης
Σε ερώτησή μας για τις ενέργειες της Ν.Α. και γιατί μέχρι σήμερα έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος σημείωσε ότι με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου έχουν γίνει παρατηρήσεις για το «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Επίσης, παρατήρησε ότι μέχρι σήμερα η κατάσταση στο νομό από την αξιοποίηση των ΑΠΕ έχει ως εξής:
Αιολική Ενέργεια: Έχουν γίνει προσπάθειες για τη δημιουργία 2 Αιολικών Πάρκων στην περιοχή των Δήμων Μεθώνης, Κορώνης και Πύλου στις θέσεις Μαυροβούνι και Αγ. Αθανάσιος και άλλες 2 για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, χωρίς να έχει καρποφορήσει καμία.
Βιομάζα: Έχει γίνει προσπάθεια για την εγκατάσταση 2 μονάδων παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Βιομάζα στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Ηλιακή Ενέργεια (Φωτοβολταϊκά): Έχουν γίνει 61 αιτήσεις για εγκατάσταση μονάδων από φωτοβολταϊκά ισχύος από 50-200 ΚW. Από αυτές, 6 είναι ακόμα χωρίς Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, ενώ 13 έχουν είδη συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ.
«Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία», συνέχισε, «φαίνεται ότι η διείσδυση των ΑΠΕ στο νομό είναι χαμηλή, παρότι η θέση του και το ανάγλυφο τού δίνουν πολλά πλεονεκτήματα. Τα προβλήματα που λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νομό είναι κοινά μ’ αυτά που υπάρχουν στο σύνολο της χώρας. Τα κυριότερα είναι: Ειδικό Σχέδιο Χωροταξικού Σχεδιασμού ΑΠΕ, καθυστέρηση αδειοδότησης σε περιφερειακές υπηρεσίες, αποδοχή τοπικών κοινωνιών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η έλλειψη Χωροταξικού Σχεδίου για ΑΠΕ, που πολύ πρόσφατα έγινε νόμος του κράτους, εφαρμόζοντας μία σαφέστερη και ελπιδοφόρα οικολογική πολιτική. Με το τελευταίο θέμα συνδέεται και ένα μοναδικό για την Ελλάδα ρίσκο, αυτό της προσφυγής στο ΣτΕ για ακύρωση έργων ΑΠΕ, αφότου έχει αδειοδοτηθεί η επένδυση και έχει συγκεντρωθεί το κεφάλαιο. Ιδιαίτερες δυσκολίες συναντούν οι επενδυτές και σε θέματα αδειοδότησης. Οι διαδικαστικές ιδιομορφίες και η γραφειοκρατία για την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών καθυστερούν την έγκριση των επενδύσεων. Ως αποτέλεσμα, επενδύσεις μεγάλου μεγέθους ακυρώνονται και τα κεφάλαια κατευθύνονται σε άλλες χώρες, που μπορούν να εξασφαλίσουν μικρότερη ίσως απόδοση, αλλά πολύ ταχύτερα. Η ελλιπής και ατελής νομοθεσία, η οποία παρέχει υψηλά ποσοστά επιδότησης σε επενδύσεις στις ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπληθώρα αιτήσεων για μικρά έργα ΑΠΕ, περιορίζοντας έτσι τις διαθέσιμες πιστώσεις για μεγαλύτερες και αποδοτικότερες μονάδες. Η γη με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (απαιτούνται μεγάλες εκτάσεις, συγκεκριμένος προσανατολισμός κ.ά.) ή τα δικαιώματα επί των υδάτων (υδροηλεκτρικά) ή του υπεδάφους (γεωθερμία) δεν είναι εύκολα εξασφαλίσιμα. Οι αντιδράσεις φορέων ή τοπικών κοινωνιών στην εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ (αλλοίωση της εικόνας του φυσικού τοπίου, παραγωγή θορύβου)».
Πρόσφατα ο κ. Δράκος ξεκίνησε μια προσπάθεια δράσεων για την «πράσινη ενέργεια». Όπως τόνισε, η προώθησή της αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη συνοχή, με τον οποίο η Ελλάδα οφείλει να εναρμονισθεί. Συγκεκριμένα, τα 105 δισ. ευρώ που θα διατεθούν συνολικά για τα ευρωπαϊκά «πράσινα προγράμματα», την ανταγωνιστικότητα, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αποτελούν ποσό σχεδόν τριπλάσιο εκείνου της Γ΄ Προγραμματικής Περιόδου.
Όπως ανακοίνωσε η κοινοτική επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κα Ν. Χούμπνερ, κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, κάθε κράτος-μέλος μπορεί να χρησιμοποιήσει μέχρι το 4% του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για επενδύσεις ενεργειακής επάρκειας και ΑΠΕ. Έτσι, η χώρα μας αναμένεται να διαθέσει για επενδύσεις στην «πράσινη οικονομία» το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ, έως το 2013.
Ειδικότερα, για τις επιδοτήσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με ΑΠΕ, δηλαδή για αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά τόξα και υδροηλεκτρικά έργα θα διατεθεί ποσό 293 εκατ. ευρώ (ανακοίνωση Ευρωπαϊκής Επιτροπής).
«Η Νομαρχία Μεσσηνίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, παρακολουθεί τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα και προετοιμάζεται, εν αναμονή προκήρυξης σχετικών προσκλήσεων, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί ως φορέας υλοποίησης έργων αλλά και ως φορέας ενημέρωσης των πολιτών και υποψήφιων επενδυτών στον τομέα ΑΠΕ μέσω του Κέντρου Υποδοχής Επενδυτών και των αρμόδιων Διευθύνσεών της. Δημιουργήσαμε ήδη μια Επιτροπή η οποία προετοιμάζεται για τα ζητήματα που αφορούν δράσεις πράσινης ενέργειας και θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προώθησης επενδύσεων στον τομέα αυτό. Βεβαίως, απαιτείται περαιτέρω η πλατιά ενημέρωση των παραγόντων του τόπου και των συμπολιτών μας για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά μέσα που υπάρχουν και να διαμορφωθεί μια φιλική νοοτροπία για την υποδοχή τους, εφόσον αποδεδειγμένα δε δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα ή προβλήματα αναπτυξιακών παραμέτρων», σχολίασε ο νομάρχης.

Δήμαρχοι
Στην περιοχή της Πύλου έχει προωθηθεί από την Περιφέρεια η διαδικασία για την εγκατάσταση 7 ανεμογεννητριών. Ωστόσο, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με το δήμαρχο Πύλου Γιώργο Χρονόπουλο, ομόφωνα το Δ.Σ. Πύλου έχει αποφασίσει ότι δεν έχει αντίρρηση με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, πλην της περιοχής Αγ. Νικολάου, που έχει εγκριθεί. Η συγκεκριμένη περιοχή γειτνιάζει με αρχαιολογικούς χώρους, ενώ θα επηρεάσει και την τουριστική ανάπτυξή της. Μάλιστα, η συγκεκριμένη επένδυση έλαβε πρόσφατα και την άδεια επέμβασης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά όπως τόνισε ο κ. Χρονόπουλος, ο Δήμος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα προσφύγει για την ακύρωσή της.
Αντίθετα, όπως είπε, δεν έχουν αντίρρηση για μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών, η οποία ετοιμάζεται να γίνει στα όρια του Δήμου.
Μία ανεμογεννήτρια από την ίδια επένδυση προβλέπεται να εγκατασταθεί στα όρια του Δήμου Μεθώνης. Ο δήμαρχος Ηρακλής Μιχελής σημείωσε ότι είχε κατατεθεί αίτημα για περισσότερες, αλλά απορρίφθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού λόγω γειτνίασης με το κάστρο: «Προσωπική μου άποψη είναι πρέπει κάποια στιγμή όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι όλη η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και αρχαιολογικοί χώροι, που εμποδίζουν την ανάπτυξη ΑΠΕ. Θεωρώ ότι τα αιολικά πάρκα είναι ό,τι το καλύτερο για μια περιοχή, εφόσον γίνει σωστή χωροθέτηση και τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που για προσωπικούς λόγους δε δέχονται. Επιστημονικά, όμως, έχει αποδειχθεί ότι είναι τα πιο ασφαλή. Αυτό δεν πρέπει να συνεχισθεί».