Αλβανοί σκότωσαν τον Σπύρου Ιωάννου

Ένα αποτύπωμα οδήγησε στα ίχνη τους

Στη φάκα οι δολοφόνοι του Σπύρου Ιωάννου

Ο πλειστηριασμός ενός ακινήτου ήταν η αιτία του θανάσιμου τραυματισμού του 53χρονου δικηγόρου Σπύρου Ιωάννου τον περασμένο Ιανουάριο μέσα στο γραφείο του στην Κυπαρισσία.

Ηθικός αυτουργός της δολοφονίας είναι ένας 35χρονος ομογενής από την Αλβανία που διαμένει στην Κυπαρισσία και φυσικοί αυτουργοί δυο Αλβανοί,  29 και 34 ετών.

Η Αστυνομία οδηγήθηκε στα ίχνη τους από το αποτύπωμα ενός εκ των φερόμενων δραστών, το οποίο βρέθηκε σε τσαλακωμένο χαρτί στο γραφείο του άτυχου δικηγόρου. Από την αρχή οι έρευνες στράφηκαν στο επαγγελματικό του περιβάλλον και συγκεκριμένα στις υποθέσεις που χειριζόταν.

Ο 35χρονος ομογενής από την Αλβανία που διαμένει στην Κυπαρισσία ζήτησε από τους δύο Αλβανούς να «φροντίσουν» ώστε ο δικηγόρος Σπύρος Ιωάννου να μην μπορεί να παραστεί και να δοθεί αναβολή. 

Για τον πλειστηριασμό
Το δικηγόρο είχε βρει το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου βαρύτατα τραυματισμένο στο γραφείο του συνάδελφός του, ενώ λίγες ημέρες μετά άφησε την τελευταία του πνοή, χωρίς να προλάβει να αποκαλύψει τους δράστες.
Από την αρχή οι έρευνες στράφηκαν στο επαγγελματικό του περιβάλλον και συγκεκριμένα στις υποθέσεις που χειριζόταν. Όπως σημείωσε χθες ο ταξίαρχος κ. Καραβίτης, από τα στοιχεία που συλλέχτηκαν, τις έρευνες που διεξήχθησαν, αλλά και την προσαγωγή περίπου 100 ατόμων για κατάθεση, προέκυψε ότι 35χρονος ομογενής από την Αλβανία, που διαμένει στην Κυπαρισσία, είναι ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας και φυσικοί αυτουργοί ένας 29χρονος και ένας 34χρονος από την Αλβανία.
Από τα στοιχεία που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, φαίνεται ότι ο ομογενής, έχοντας αστικές διαφορές με κάτοικο της Κυπαρισσίας, ήθελε να πετύχει την αναβολή πλειστηριασμού για ακίνητο. Ζήτησε τότε από τους δύο Αλβανούς, τους οποίους γνώριζε, να «φροντίσουν» ώστε ο δικηγόρος Σπύρος Ιωάννου να μην μπορεί να παραστεί και να δοθεί αναβολή.
Στο γραφείο του δικηγόρου ακολούθησε σφοδρή συμπλοκή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το βαρύ τραυματισμό του.

Συλλήψεις
Όπως προαναφέραμε, ένα αποτύπωμα οδήγησε την Αστυνομία στη σύλληψη του 29χρονου Αλβανού, ο οποίος ομολόγησε ότι εκτελώντας επιθυμία του ομογενή και χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, λόγω των μακροχρόνιων σχέσεων που διατηρούσαν, πήγαν στο γραφείο του δικηγόρου. Ο ίδιος, όπως ισχυρίζεται, έμεινε έξω από το γραφείο, ενώ ο 34χρονος ομοεθνής του, που αναζητείται, μπήκε μέσα και χτύπησε με τα χέρια τον άτυχο 53χρονο.
Από τα στοιχεία αυτά συνελήφθη και ο ομογενής, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στην υπόθεση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Καραβίτης σημείωσε ότι και οι ίδιοι έχουν εκπλαγεί από την αιτία που οδήγησε στη δολοφονία, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από το γενετικό υλικό που έχει συλλεχθεί από το γραφείο του δικηγόρου.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Αιμιλιανός Σεκλός, εξέφρασε σε δηλώσεις του την ικανοποίησή του για την εξιχνίαση της υπόθεσης και ευχαρίστησε τους αξιωματικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας και της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος
Χθες το μεσημέρι οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα Κυπαρισσίας, από την οποία ζήτησαν και πήραν 48ωρη προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν.
Για τον 34χρονο που έχει διαφύγει, κατά μεγάλη πιθανότητα στη χώρα του, έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Πιο συγκεκριμένα μετά από επίμονη έρευνα των διωκτικών αρχών και την συγκέντρωση πολύτιμων στοιχείων, ένα αποτύπωμα πάνω σε ένα τσαλακωμένο χαρτί που βρέθηκε πάνω στο γραφείο του άτυχου δικηγόρου ήταν ικανό να οδηγήσει τους αστυνομικούς στον εντοπισμό του ενός εκ ων φυσικών αυτουργών, ο οποίος στην προανάκριση ομολόγησε την πράξη του, υποδεικνύοντας παράλληλα τον συνεργάτη του αλλά και τον ηθικό αυτουργό της υπόθεσης.

Ετσι, όπως προέκυψε, δράστες της ανθρωποκτονίας είναι ένας ομογενής από την Αλβανία 35 ετών ως ηθικός αυτουργός και δύο πολίτες Αλβανίας 29 και 34 ετών αντίστοιχα ως φυσικοί αυτουργοί, από τους οποίους ο τελευταίος αναζητείται και έχει εκδοθεί σχετικό ένταλμα σύλληψής του, ενώ εκτιμάται ότι βρίσκεται στην χώρα του. Από τα στοιχεία και τις πληροφορίες που υπάρχουν οι δύο δράστες της δολοφονίας επιτέθηκαν στον δικηγόρο μέσα στο γραφείο του προκειμένου να μην μπορεί να παραβρεθεί στο δικαστήριο και έτσι να ματαιωθεί η παράστασή του σε δίκη που θα γινόταν τις επόμενες μέρες και αφορούσε αίτηση αναστολής πλειστηριασμού του σπιτιού του ηθικού αυτουργού υπόθεση που για λογαριασμό των αντιδίκων του είχε αναλάβει ο 52χρονος δικηγόρος. Στο γραφείο το βράδυ εκείνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, πρέπει να είχε γίνει πάλη μεταξύ δραστών και θύματος πριν του καταφέρουν τα τρομακτικά και θανατηφόρα χτυπήματα στο κεφάλι, τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα τις επόμενες μέρες να χάσει και την ζωή του ο Σπύρος Ιωάννου.

Χτυπήματα που εικάζεται ότι τα κυριότερα έγιναν με τα χέρια. Επίσης, μεταξύ δραστών και ηθικού αυτουργού δεν φαίνεται να υπάρχει -με τα μέχρι τώρα τουλάχιστον στοιχείαοικονομική συναλλαγή, ούτε οι τρεις εμπλεκόμενοι στην υπόθεση να έχουν κάποια συγγενική σχέση. Εικάζεται ότι περισσότερο λειτούργησε η φιλική σχέση που υπήρχε μεταξύ τους, καθώς ο 29χρονος που βρίσκεται περίπου 15 χρόνια στην πατρίδα μας πρέπει να είχε βρει βοήθεια όταν πρωτοήρθε, από τον 35χρονο σήμερα ομογενή. Στην εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, ταξίαρχος Γεώργιος Καραβίτης, παρουσία του προϊσταμένου Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, αστυνομικού διευθυντή Κωνσταντίνου Ζαχαρόπουλου.

Σημείωσε συγκεκριμένα: «Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας και την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας, σε συνεργασία με κλιμάκιο αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, εξιχνιάσθηκε η ανθρωποκτονία του δικηγόρου Ιωάννου Σπυρίδωνα που επισυνέβη τις νυκτερινές ώρες της 26 Ιανουαρίου μέσα στο γραφείο του στην Κυπαρισσία. Οπως προέκυψε από την προανάκριση, δράστες της ανθρωποκτονίας είναι ένας ομογενής από την Αλβανία 35 ετών και δύο πολίτες Αλβανίας 29 και 34 ετών αντίστοιχα. Ο ομογενής κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός και οι δύο άλλοι ως φυσικοί αυτουργοί της ανθρωποκτονίας. Οι δράστες προέβησαν στην πράξη τους, προκειμένου να πετύχουν την αναβολή επικείμενης δίκης σε βάρος του ομογενή για αστικές διαφορές, με την ματαίωση της παράστασης σε αυτή του θύματος. Σε βάρος των ανωτέρω εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από την κ. ανακρίτρια Κυπαρισσίας, δυνάμει των οποίων συνελήφθησαν ο ομογενής και ο 29χρονος Αλβανός ενώ εκδόθηκαν αναζητήσεις για τον τρίτο».

Απαντώντας στις ερωτήσεις που έγιναν σημείωσε πως από όλες τις υπηρεσίες μαζί με το κλιμάκιο που είχε κατέβει από την Αθήνα καταβλήθηκαν προσπάθειες για να εντοπιστούν οι δράστες, φτάνοντας στις 100 περίπου καταθέσεις, για να καταλήξουν στον φυσικό αυτουργό. Εκεί, είπε χαρακτηριστικά, «μας οδήγησε ένα αποτύπωμα το οποίο βρήκαμε επάνω στο γραφείο του αείμνηστου δικηγόρου. Ο φυσικός αυτουργός ομολόγησε τις πράξεις του ενώ ο ηθικός αυτουργός αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του». Τόνισε ακόμη ότι στην ομολογία του είπε πως ο άλλος (αυτός που αναζητείται) χτύπησε το δικηγόρο, επισημαίνοντας πως είναι σίγουρο ότι έχει διαφύγει από την χώρα μας. Απαντώντας σε ερώτημα αν η επίθεση έγινε με σκοπό την δολοφονία ή τον τραυματισμό για να αναβληθεί η δίκη, σημείωσε ότι αυτό θα προκύψει από την κύρια ανάκριση εκφράζοντας παράλληλα το ξάφνιασμα των διωκτικών αρχών, αν είναι δυνατόν ένα τέτοιο απλό κίνητρο να φτάσει στην δολοφονία. Ακόμη ανέφερε ότι στον συγκεκριμένο φυσικό αυτουργό που συνελήφθη κατέληξαν τις τελευταίες μέρες, με την ταυτοποίηση του αποτυπώματος από τα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και οι δύο συλληφθέντες μένουν στην περιοχή της Κυπαρισσίας, ενώ το τρίτο άτομο όχι. Οι διωκτικές αρχές από την αρχή των ερευνών είχαν προσαγάγει τα συγκεκριμένα άτομα, χωρίς ωστόσο να έχουν προκύψει συγκεκριμένα στοιχεία εναντίον τους. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι χθες, αρχικά ο 29 χρόνος και στην συνέχεια και ο 35χρονος μεταφέρθηκαν ενώπιον της αντεισαγγελέα Κυπαρισσίας Σταυρούλας Στεφανάκου που τούς παρέπεμψε στην ανακρίτρια Σοφία Καβαρινού, από την οποία και οι δύο ζήτησαν και πήραν 48ωρη προθεσμία και θα απολογηθούν την Πέμπτη. Στους δράστες απαγγέλθηκε η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, στον δε 35χρονο η ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την προσαγωγή τους είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, ενώ η σύζυγος του δολοφονημένου δικηγόρου Σοφία Ιωαννίδου, πταισματοδίκης Ηλείας που βρισκόταν στο χώρο των δικαστηρίων, υπέβαλε παράσταση πολιτικής αγωγής, ενώ κατέθεσε αίτημα προς την ανακρίτρια για την διενέργεια αναπαράστασης στον τόπο του εγκλήματος.

Επίσης ζήτησε αντίγραφο της δικογραφίας και στο πλευρό της -όπως μας επισήμαναν δικηγόροι της περιοχήςέχει όλο τον Δικηγορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας. Μάλιστα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Αιμιλιανός Σεκλός, εξέφρασε την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη της υπόθεσης σημειώνοντας: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας αισθάνεται ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή, από την εξιχνίαση της στυγερής δολοφονίας του συναδέλφου Σπύρου Ιωάννου. Θεωρεί υποχρέωσή του να ευχαριστήσει τους αξιωματικούς και τα στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και ιδιαίτερα τον κ. Ζαχαρόπουλο. Επίσης θέλει να επισημάνει ότι εκτός από την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας, αξιωματικοί και στελέχη έφτασαν στην Κυπαρισσία έπειτα από σχετική επιστολή την οποία στείλαμε σε όλους τους αρμοδίους, κοινοποιήσαμε στα ΜΜΕ και πραγματικά την άλλη μέρα το πρωί βρέθηκαν εδώ και ανέλαβαν εξ ολοκλήρου την εξιχνίαση του στυγερού αυτού εγκλήματος. Τώρα αναμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη