Δικαιώματα - Υπερψηφίστηκε η τροπολογία

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα καλύπτεται πλέον απ’ τον τακτικό προϋπολογισμό, αρχής γενομένης από το έτος 2009.

Η τροπολογία κατατέθηκε με διαδικασίες «εξπρές», ώστε να προλάβουν να κατοχυρωθούν μέχρι τις 15 Μαΐου οι αιτήσεις ενεργοποίησης των αγροτών στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί σύμφωνα με το νόμο του Κοντού, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2008, έπρεπε να υπάρξει διαγωνισμός για το ΟΣΔΕ για να καλύψει ο προϋπολογισμός το κόστος ενεργοποίησης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Σύμφωνα με την τροπολογία, από το έτος 2010 η σχετική δημόσια σύμβαση θα συνάπτεται με διεθνή δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό.
Τo Πα.Σο.Κ. και ο ΛΑΟΣ υπερψήφισαν την τροπολογία, παρά τις επιμέρους ενστάσεις τους ότι οι αγρότες θα εισπράξουν λιγότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνται.
Ο Ευάγγελος Αργύρης, από το Πα.Σο.Κ., υπενθύμισε πως το κόμμα του ζητούσε εξ αρχής να επωμιστεί το κράτος το κόστος της ενεργοποίησης και ρώτησε τον παριστάμενο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αν το κόστος των 350 εκ. ευρώ που έχει ήδη συσσωρευτεί θα επιστραφεί στους αγρότες. «Εμείς λέμε ναι σε αυτή την τροπολογία, μόνο που επισημαίνουμε και εδώ την κακή σας διαχειριστική λειτουργία η οποία θα δημιουργήσει στο μέλλον και επιπλέον κόστος. Οι συμψηφισμοί θα πέσουν πάλι στις πλάτες των αγροτών και τα χρήματα τα οποία δικαιούνται θα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που πρέπει να πάρουν με βάση τη νέα ΚΑΠ», σημείωσε ο κ. Αργύρης.
Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, καθώς καλύπτει μονάχα τους κατ’ επάγγελμα αγρότες και θεωρώντας πως τη διαδικασία θα έπρεπε να αναλάβουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας και όχι ιδιώτης.
«Εμβαλωματική λύση που αφήνει ακάλυπτη την πλειοψηφία των αγροτών», χαρακτήρισε τη ρύθμιση και ο Π. Λαφαζάνης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε λευκή ψήφο.