Ο γύρος του κόσμου με μηδενικούς ρύπους

Τον πιο οικολογικό γύρο του κόσμου στοχεύουν να πραγματοποιήσουν τρία ηλεκτρικά οχήματα. Σε διάστημα 80 ημερών, θα προσπαθήσουν να φτάσουν από την Ελβετία στο Μεξικό.

Στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, θα διεξαχθεί η Διάσκεψη για το Κλίμα στο τέλος του Νοεμβρίου.

Τα τρία οχήματα δεν εκπέμπουν ρυπογόνα αέρια. Η κούρσα φέρει την ονομασία "Zero Race" και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Διοργανώθηκε από τον Ελβετό καθηγητή Λουίς Παλμέρ, ο οποίος έγινε γνωστός πριν από δύο χρόνια όταν με ένα ταξί που εκινείτο μόνο με την βοήθεια του ήλιου έκανε τον γύρο του κόσμου σε 18 μήνες.


"Με αυτήν την κούρσα θέλουμε να δείξουμε ότι οι μελλοντικοί επτά δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη έχουν ανάγκη τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μπορούν να μετακινούνται χωρίς να ρυπαίνουν, χωρίς επιβλαβείς εκπομπές" δήλωσε ο Λ. Πάλμερ, πριν από την έναρξη του αγώνα.

"Το πετρέλαιο τελειώνει, η κλιματική κρίση έχει φτάσει και εμείς χάνουμε χρόνο" πρόσθεσε ο Ελβετός καθηγητής.

Τα οχήματα προέρχονται από τη Γερμανία, την Αυστραλία και την Ελβετία. Χθες το απόγευμα, έφυγαν από την Γενεύη της Ελβετίας. Η συμβολική κούρσα τους θα ολοκληρωθεί στο Κανκούν του Μεξικού.

"Ένα τέταρτο όχημα της Νότιας Κορέας έχασε την εκκίνηση λόγω ενός προβλήματος ήσσονος σημασίας στην μπαταρία του" σημείωσε ο Λ. Πάλμερ.

Κάθε πράσινο όχημα έχει ηλεκτρική αυτονομία 250 χιλιομέτρων και επομένως απαιτείται η πραγματοποίηση αρκετών στάσεων για την φόρτιση των μπαταριών του.