Αρχική Αμμώδης Πύλος Θολωτός Τάφος III (Κάτω Εγκλιανός)

Θολωτός Τάφος III (Κάτω Εγκλιανός)

Ο τάφος αυτός είναι ορατός δίπλα σε παλαιό αγροτικό οικίσκο, 35 μ. περίπου βορειοδυτικά του δρόμου Χώρας-Πύλου, σε σημείο που. βρίσκεται 1 χλμ. περίπου νοτιοδυτικά του λόφου του Εγκλιανοά (Εικ. 1). Αποκαλύφθηκε το 1939 από την Elizabeth Pierce-Blegen και δημοσιεύθηκε το 1973 από τον Carl Blegen. Ο τάφος φαίνεται ότι κτίσθηκε κατά το πρώτο ήμισυ του 15ου αιώνα π.Χ. και παρέμεινε σε χρήση, πιθανότατα από τη βασιλική οικογένεια του Εγκλιανού μέχρι και τον 13ο αιώνα π.Χ. Εχει δρόμο μήκους 8,10 μ., είσοδο ύψους 3,10 μ. και ταφικό θάλαμο διαμέτρου 7,66 μ. (Εικ. 7). Η θόλος του βρέθηκε πεσμένη και τα περιεχόμενα του θαλάμου πλήρως διαταραγμένα.


Εικ. 8. Κάτω Εγκλιανός, Θολωτός Τάφος III. Σφραγίδα από ίασπι με τρεις όψεις και παραστάσεις λέοντα και αγριοκάτσικου (κατά Blegen κ.ά. 1973, σχέδιο του Ε.Gillieron). Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Υπολογίζεται ότι θα περιείχε τουλάχιστον 16 νεκρούς. Αν και συστηματικά συλημένος, ο τάφος απέδωσε πολλά αξιόλογα ευρήματα που σήμερα φυλάσσονται στο Εθνικό Μουσείο στην Αθήνα. Σ'αυτά περιλαμβάνονται χρυσά κοσμήματα, ένας σφραγιδόλιθος (Εικ. 8), ψήφοι (χάνδρες) και άλλα μικροαντικείμενα από φαγεντιανή και υαλόμαζα και κομμάτια σκευών ή άλλων αντικειμένων από ελεφαντόδοντο με σκαλιστή διακόσμηση. Ανάμεσα στα αγγεία του τάφου, υπάρχει και ένας Συρο-Παλαιστινιακός (Χαναανιτικός) αμφορέας του είδους που γνωρίζουμε και από άλλους Μυκηναϊκούς τάφους και θέσεις στην Αργολίδα και στην Αττική.

Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Online χρήστες

Έχουμε 37 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά

Επισκέπτες: 119093

US ZIP Codes


Χάρτης 100 τελευταίων επισκεπτών

Συνδικάτο

Ροή Ειδήσεων

Ο αββάς M. Fourmont στη Μάνη

Εκείνα τα χρόνια περιηγήθηκε την Ελλάδα ο Γάλλος αββάς M. Fourmont, ο οποίος, όπου πήγαινε, κατέγραφε και κατόπιν κατέστρεφε τις αρχαιότητες. Το 1730 επισκέφθηκε τη Μεσσηνία και θέλησε να πάει στη Μάνη, αναζητώντας βιβλία ή άλλα αρχαία αντικείμενα.

Δημοσκοπήσεις

Τι θα θέλατε περισσότερο από τον Δήμο

Αποτελέσματα

Καιρός Χώρα Μεσσηνίας


Created and Supported site by techelp.gr