Η ΜΑΝΗ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ (1715-1821) Μέρος 11ο

Στην Αγία Πετρούπολη την πρωτεύουσα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1763 άρχισε να ωριμάζει η ιδέα για μια επανάσταση στα Βαλκάνια, που θα συνέβαλε στην επέκταση της ρωσικής κυριαρχίας στο νότο. Στόχος της ρωσικής πολιτικής ήταν η Κωνσταντινούπολη και τα στενά του Βοσπόρου, που θα άνοιγαν το δρόμο για την κυριαρχία στη Μεσόγειο. Τότε δόθηκε άδεια απουσίας από το στρατό στον ελληνικής καταγωγής αξιωματικό του ρωσικού στρατού Γεώργιο Παπάζωλη ή Παπάζογλου. Στο χρόνο της αδείας του όφειλε να πάει στη Βενετία και την Τεργέστη και από εκεί να οργανώσει ένα δίκτυο πρακτόρων για όλον τον ελλαδικό χώρο, που θα προετοίμαζαν την εξέγερση του λαού.

Νέα Η τρύπα του όζοντος σταμάτησε να μεγαλώνει, επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ
Επούλωση στα μέσα του αιώνα Χάρη στην απαγόρευση μιας σειράς επιβλαβών χημικών, το στρώμα όζοντος που προστατεύει τη Γη από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία έχει σταματήσει να αραιώνει και θα...
Τοπικά Αντιπλημμυρικά έργα στο δρόμο Φοινικούντα - Μεθώνη
Αντιπλημμυρικά έργα στο δρόμο Φοινικούντα - Μεθώνη, στο τμήμα Γριζόκαμπος Μιναγιώτικο - Λάμπες, προγραμματίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας. Χθες η Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών ενέκρινε...

Διαδοχική Ασφάλιση

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5 του Ν. 3863/2010 που αφορά θέματα Διαδοχικής Ασφάλισης.
Σας γνωρίζουμε ότι στο Φ.Ε.Κ. 115Α δημοσιεύθηκε ο Ν.3863/2010 «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις» με το οποίο ρυθμίζονται εκτός των άλλων και θέματα που αφορούν τη διαδοχική ασφάλιση. Για την εφαρμογή των διατάξεων της Διαδοχικής Ασφάλισης σας παρέχουμε τις παρακάτω οδηγίες.

0 Σχόλια

Μπούρκα - Φυλακή από πανί

Δείτε τι γίνεται στοΑφγανιστάν με τις γυναίκες σε διαφάνειες ...

Η παλινόρθωση της μπούρκας

Η αμερικανική προπαγάνδα τις χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για την εισβολή και διεκδίκησε εύσημα για την «απελευθέρωσή» τους. Πέντε χρόνια μετά, οι γυναίκες του Αφγανιστάν ζουν σε συνθήκες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από την εποχή των Ταλιμπάν. Και δεν βγαίνουν προτού τυλιχτούν στην ολόσωμη καλύπτρα τους.
0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Λουτρά Καϊάφα : Ψάχνουν λύση για νε ξεκολλήσει η Ιονία Οδός !

Ακόμα δεν υπάρχει η τελική χάραξη !
Την βέλτιστη λύση με την οποία θα προστατευτεί το οικοσύστημα του Καϊάφα, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣτΕ αλλά και της ΕΕ αναζητά η κυβέρνηση για το βορειοδυτικό άξονα Πελοποννήσου, την μεγαλύτερη σύμβαση παραχώρησης σε οδικά έργα (Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα). Παρά τις διαβεβαιώσεις των προηγούμενων μηνών για λήψη οριστικών αποφάσεων, τις διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και Περιβάλλοντος και τις επαφές με τοπικούς φορείς, τελική χάραξη για το έργο δεν υπάρχει.
Τουλάχιστον αυτό διαμηνύουν από το υπουργείο Υποδομών, που θεωρούν ότι το τμήμα του έργου μετά τον Πύργο παραμένει επισφαλές και δηλώνουν ότι περιμένουν τις τελικές προτάσεις από το ΥΠΕΚΑ.
0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Ολα τα ονόματα υποψηφίων δημάρχων Νότιας Πελοποννήσου

imageΓια πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ έχει ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδος, οι ψηφοφόροι δεν γνωρίζουν ούτε ποιοι και πόσοι συνδυασμοί θα κατέβουν στις δημοτικές εκλογές ούτε ποιους υποψηφίους στηρίζουν τα κόμματα. Ο “Καλλικράτης” έπιασε στον ύπνο κόμματα και υποψήφιους, με συνέπεια τώρα να τρέχουν για να προλάβουν τις προθεσμίες συγκρότησης των ψηφοδελτίων. Σημειώνεται ότι ελάχιστοι υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν ανακοινώσει ονόματα υποψήφιων δημοτικών συμβούλων και όπως φαίνεται, πολλοί συμμετέχοντες στα ψηφοδέλτια θα χάσουν τη μισή προεκλογική εκστρατεία.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Σταφίδα

Η ΣΤΑΦΙΔΑ τα 2 - 3 τελευταία χρόνια ξαναπήρε τα πάνω της. Εκεί που η καλλιέργεια είχε εγκαταλειφθεί και ξεριζώνονταν τα κούρβου
λα, ήρθε η παρέμβαση της ΣΚΟΣ να σταματήσει τον κατήφορο και να δώσει ελπίδα. Η τιμή άλλαξε επίπεδο, βελτιώθηκε και ακολουθεί χρόνο με το χρόνο λογικές αυξήσεις. Οι παραγωγοί άρχισαν να ασχολούνται και πάλι με τις σταφίδες. Και όσοι φροντίζουν την καλλιέργεια και δουλεύουν συστηματικά στα κτήματά τους, δικαιώνονται. Εχουν και καλή ποιότητα και ικανοποιητική ποσότητα, τη μικρότερη δυνατή ζημιά και απώλεια σε σχέση με τους άλλους. Τα πράγματα δεν είναι εντυπωσιακά και οι παραγωγοί δεν πετάνε στα σύνεφα. Ομως, βλέπουν ότι ένα από τα πιο σημαντικά και παραδοσιακά προϊόντα του νομού, μπαίνει σε σειρά και αποκτά και πάλι δυναμική. Τουλάχιστον απέναντι στο δράμα με το λάδι, έχουν ένα αξιόπιστο εναλλακτικό εισόδημα.

0 Σχόλια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Για τη νέα σχολική χρονιά

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες , αξιότιμοι συνάδελφοι , εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων  του Δήμου ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Με την έναρξη  της σχολικής χρονιάς  2010- 2011 σας εύχομαι δημιουργική χρονιά και επιτυχίες στο δύσκολο έργο σας .
Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες αποτελείτε  για εμάς την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον , και πρέπει να αγωνιστείτε με τις γνώσεις σας και την νεανική σας ορμή , για να αλλάξουν και να βελτιωθούν πολλά σ΄αυτόν τον τόπο.
Αγαπητοί γονείς πρέπει σε άμεση συνεργασία  με τους συλλόγους των διδασκόντων και τους φορείς  της αυτοδιοίκησης να απαιτήσουμε την αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης για τα παιδιά μας .
Αξιότιμοι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί , γνωρίζω ότι δίνετε την ψυχή σας στις τάξεις και δουλεύοντας όχι πάντα στις καλύτερες συνθήκες , σμιλεύετε τους αδαμάντινους χαρακτήρες των αυριανών Ελλήνων .
Ως Δήμαρχος Νέστορος και ως υποψήφιος Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ  εύχομαι σε όλους υγεία , πρόοδο και επιτυχίες και υπόσχομαι άψογη και εποικοδομητική  συνεργασία των σχολείων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επίλυση των προβλημάτων και την βελτίωση των συνθηκών της παρεχόμενης δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης .


Ο Δήμαρχος Νέστορος
& υποψήφιος Δήμαρχος
του Δήμου ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Τσορώνης Αναστασίος

0 Σχόλια

Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για ενεργειακή διασύνδεση με Κρήτη

ΜΕ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΑΠΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Αναθερμαίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ενδεχόμενη ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με το σύστημα μεταφοράς ενέργειας της ΔΕΗ στην ηπειρωτική χώρα, μέσω υποβρυχίου καλωδίου συνολικού μήκους 250 χιλιομέτρων.

Για την ακρίβεια ο προτεινόμενος σχεδιασμός προβλέπει την πόντιση δύο ειδικών καλωδίων, στην περιοχή της Μονεμβασιάς, τα οποία θα καταλήγουν στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.

Σημειώνεται ότι το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης έχει περιληφθεί από τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) στη νέα μελέτη ανάπτυξης του συστήματος (ΜΑΣΜ) για την πενταετία 2010- 2014.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτάστηκε η Λαλαγγίδα στο Βλαχόπουλο !

Συνεχίστηκε για 8η χρονιά !
Ολοκληρώθηκε αργά χθες βράδυ η γιορτή λαλαγγίδας και ελαιολάδου που διοργάνωσε ο τοπικός σύλλογος γυναικών στην πλατεία του Βλαχόπουλου. Τα πλούσια εδέσματα των μελών του συλλόγου συνοδεία καλής μουσικής με την ορχήστρα του Αλέκου Λυκοτραφίτη και την φωνή της λαϊκής τραγουδίστριας Βικυ πρόσφεραν στους συμμετέχοντες μια όμορφη βραδιά με πολύ χορό και κέφι. Ταυτόχρονα όμως δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν οι απαραίτητες προεκλογικές εμφανίσεις των υποψηφίων δημάρχων του νεοσύστατου Καλλικρατικού Δήμου Πύλου – Νέστορος .Στην γιορτή παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Τάσος Τσορώνης ,Δημήτρης Καφαντάρης και Γ. Χρονόπουλος καθώς και οι υποψήφιοι Περιφερειακοί σύμβουλοι Αντωνία Μπούζα και Δημήτρης Φίλος

0 Σχόλια
<< Αρχική < Προηγούμενα 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενα > Τελευταία >>

ΚΑΙΡΟΣ


Η Σπάρτη και η Αθήνα

Η Σπάρτη και η Αθήνα είχαν την αξίωση να κυριαρχήσουν στις άλλες πόλεις χωρίς να τους επιτρεψουν να έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως απαιτεί η εθνική ενότητα.

Οι Ρωμαίοι, όπως αναφέραμε ήδη, δεν κυριάρχησαν αμαχητί στην Ιταλία. Πολέμησαν με τις φυλές και τις πόλεις περισσότερο από ό,τι οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες με τις ελληνικές πόλεις και φυλές. Ωστόσο, αν και τους υπέτασσαν σχεδόν πάντα, κατάλαβαν ότι δεν θα εξασφάλιζαν τη νίκη αν δεν συνδύαζαν, όπως ο Θησέας του Θουκυδίδη, τη δύναμη με τη σύνεση. Για το λόγο αυτό άρχισαν, σταδιακά, να καταγράφουν στις τάξεις των πολιτών τους τους πιο αξιόμαχους από τους αντιπάλους τους, κάνοντάς τους έτσι κοινωνούς του κυριαρχικού δικαιώματος της πολιτικής ενότητας και απομακρύνοντας την πιο συνηθισμένη αφορμή των εξεγέρσεων. Με τον τρόπο αυτό ο αριθμός των μάχιμων ανδρών της Ρώμης, οι οποίοι προς τα τέλη της βασιλείας δεν ξεπερνούσαν τους 20.000, ανήλθε στα τέλη του 4ου αιώνα σε 165.000 και ξεπέρασε κατά πολύ τους 200.000 τον 5ο αιώνα.

Αυτό όμως συνέβη γιατί εκείνα τα χρόνια πολλοί κάτοικοι πόλεων της αρχαίας λατινικής ομοσπονδίας απέκτησαν τα πλήρη δικαιώματα των Ρωμαίων πολιτών. Το ίδιο δικαίωμα απέκτησαν οι κάτοικοι των κοινοτήτων των Σαβίνων, και εκείνοι των πολυάριθμων κοινοτήτων των Ουόλσκων έγιναν αντί για υπήκοοι κανονικοί Ρωμαίοι πολίτες.