Όμηρος

Ο αρχαιότερος από τους μεγάλους Έλληνες ποιητές, στον οποίο αποδίδονται τα έπη Ιλιάδα και Οδύσσεια. Η ύπαρξη του αμφισβητήθηκε, αν και οι περί Ομηρου παραδόσεις φτάνουν μέχρι τον 7ο αιώνα π.Χ., ενώ πλούσιο βιογραφικό υλικό παραδίδουν οι επτά αρχαίοι Βίοι και ο Αγων (ανάμεσα στον Όμηρο και τον Ησίοδο). Αυτές οι πηγές, αν και χρονολογούνται στους ρωμαϊκούς χρόνους, στηρίζονται ασφαλώς σε παλαιότερο υλικό. Πάντως, σύμφωνα με τη σύγχρονη έρευνα, τα ομηρικά έπη τοποθετούνται -άρα και ο πιθανός ποιητής < οι πιθανοί ποιητές- στο δεύτερο μισό του 8ου αιώνα π.Χ. Για τη ζωή του ποιητή οι πληροφορίες είναι πολύ ασαφείς και αμφισβητήσιμες. Από όλες τις πόλεις που τον διεκδικούν -πάνω από δέκα- η Χίος και η Σμύρνη αιτιολογούν καλύτερα το λόγο για τον οποίο το κάνουν. Ως τόπος θανάτου του φέρεται η Ίος. Σήμερα η έρευνα αποδέχεται τη θεμελιώδη ενότητα των επών και κατ' επέκταση την ύπαρξη ενός ποιητή.

Τοπικά 21 υπάλληλοι από τη Νομαρχία σε νέους δήμους
Είκοσι ένας υπάλληλοι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας είχαν κάνει μέχρι και χθες αιτήσεις εθελοντικής μετάταξης σε “καλλικρατικούς“ δήμους του νομού. Η σχετική προθεσμία ολοκληρώνεται...
Τοπικά Δρομολόγια του ΚΤΕΛ για Costa Navarino
Δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ στην περιοχή της δυτικής Πυλίας ενέκρινε η διοίκηση της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας στηνπροχθεσινή της συνεδρίαση. Τα δρομολόγια αυτά -τα οποία, όπως διευκρινίστηκε, καθορίστηκαν...
Νέα Βοήθεια από παιδιά της Κορώνης
ΕΙΝΑΙ σημαντική η βοήθεια που προσφέρουν στο Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων» πολλά παιδιά από την Κορώνη, στην οποία υλοποιείται και φέτος πρόγραμμα προστασίας των φωλιών...

Διπλά αδικημένοι ο εργαζόμενοι στην Ελλάδα

imageΜύθοι και αλήθειες για τους υπαίτιους της κρίσης

Πλήθος από ανακρίβειες και αστήριχτους ισχυρισμούς διατυπώθηκαν στην εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 5 Ιουλίου. Θέμα της ήταν «το μνημόνιο οικονομικής πολιτικής και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση αγροτικής διαμαρτυρίας στη Χώρα

Συγκέντρωση αγροτικής διαμαρτυρίας οργανώνει η Αναπτυξιακή Κίνηση Δήμου Νέστορος αύριο στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων “Rex” της Χώρας. Η Κίνηση, της οποίας επικεφαλής είναι ο δήμαρχος Τάσος Τσορώνης, διεκδικεί: - Την καταβολή των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών που υπέστησαν ζημιές στην παραγωγή από τον ολικό παγετό της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου 2008, που κινδυνεύουν να χαθούν παρά τους αγώνες που έχουν δοθεί.

- Την συνέχιση της καταβολής των επιδοτήσεων στις αγροτικές καλλιέργειες χωρίς περικοπές και χωρίς αναστολές, αντίθετα με αυτό που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ποινές στις χώρες με χρέος και έλλειμμα πέραν των όσων επιτρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στη συγκέντρωση έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας, ο νομαρχιακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος, εκπρόσωπος του Α.Σ. “Νηλέας“ κ.ά.

0 Σχόλια

«Ξεσκονίζουν» τους σκληρούς δίσκους του Σωκράτη Γκιόλια

image

Στα ηλεκτρονικά αρχεία του Σωκράτη Γκιόλια αναζητεί η Αστυνομία την άκρη του νήματος στην υπόθεση της στυγερής δολοφονίας του δημοσιογράφου, ο οποίος κηδεύεται αυτή την ώρα, από τον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην Ηλιούπολη.

Οι Αρχές ελπίζουν ότι το υλικό που βρίσκεται αποθηκευμένο στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών του θύματος θα δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που ενδέχεται να σχετίζονται με το χθεσινό μαφιόζικου τύπου χτύπημα.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΛΑΙΟΣ Με καπέλο 45% το λάδι στα σούπερ μάρκετ

ladiΔύο συμφωνίες με διαφορετικές αλυσίδες λιανικής, που αποδεικνύουν πως ανεβαίνει κατακόρυφα η τιμή του λαδιού μόνο και μόνο για να τοποθετηθεί στο ράφι Παρ‘ όλο που στις ετήσιες συμφωνίες προβλέπεται ποσοστό για προωθητικές ενέργειες, αυτές δεν τηρούνται σχεδόν ποτέ με αποτέλεσμα νέο χαράτσι έχει στη διάθεσή της η «Ε», σε δύο αλυσίδες σουπερμάρκετ, η τιμή του ελαιολάδου αυξάνεται στη μία περίπτωση κατά 35,25% και στη δεύτερη 43,76% σε σχέση με την τιμή του προμηθευτή. Πρόκειται για δύο ετήσιες συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας με εταιρείες ελαιολάδου.

Οπως φαίνεται από το «πλαίσιο συνεργασίας», μόνο και μόνο για να παραχωρηθεί χώρος στα ράφια για τα συγκεκριμένα προϊόντα, το σουπερμάρκετ ζητεί 17,50% έως 18,1% επί του τζίρου, ενώ για πρόσθετη προβολή από 9,5% έως 11,26%. Και η τιμή ανεβαίνει περισσότερο διότι προστίθεται το κόστος των logistics (μεταφορά, αποθήκευση κ.λπ.), καθώς και ποσοστό 2% για τα νέα υποκαταστήματα της πολυεθνικής. Κάτι σαν προκαταβολικό χαράτσι για τα μαγαζιά που πρόκειται να φτιαχτούν στο μέλλον...

Σύμφωνα δε με τις εταιρείες ελαιολάδου, οι προωθητικές ενέργειες που χρεώνουν τόσο ακριβά τα σουπερμάρκετ δεν πραγματοποιούνται σχεδόν ποτέ.

«Οι απαιτήσεις τους είναι τεράστιες. Θέλουν μέχρι και 45% κέρδος για να μας βάλουν στα ράφια και χωρίς να υλοποιούν καμιά από τις δεσμεύσεις τους για προνομιακή μεταχείριση των προϊόντων μας» λέει στην «Ε» ο εμπορικός διευθυντής της «Ελαιουργικής», κ. Βαρθολομαίος Σειραδάκης. «Αν όντως θελήσουμε να κάνουμε κάτι πρόσθετο, το κάνουμε μόνοι μας με δικό μας κόστος».

Οπως επισημαίνει, το μικτό κέρδος για την εταιρεία του (χωρίς μεταφορικά ή οποιαδήποτε δαπάνη προκύψει από επιστροφές ή καθυστερήσεις) δεν ξεπερνά το 7%».

Καταχρηστικές συμφωνίες Για το θέμα είναι ενημερωμένος από τους εκπροσώπους των εταιρειών ελαιολάδου και ο γ.γ. Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, ο οποίος επισήμανε ότι οι συμφωνίες αυτές είναι καταχρηστικές και ότι ήδη είναι σε εξέλιξη διαβούλευση για το θέμα. «Αυτή η πρακτική με τις προωθητικές ενέργειες πρέπει να περιοριστεί, όχι μόνο για να πέσουν οι τιμές αλλά και για να μη δίνεται η ευκαιρία σε κάποιους να παραπλανούν τους καταναλωτές.

Μέχρι 25% κέρδος στο σουπερμάρκετ ενδεχομένως να είναι μέσα στα όρια. Από κει και πέρα όμως το 30-40% συνιστά κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης του λιανέμπορου έναντι του προμηθευτή».

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Σκέψεις ενός ΕΛΛΗΝΑ

Κατάλαβες τώρα γιατί σε λέγανε εθνικιστή όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου; Για να την πουλήσουν πιο εύκολα. Όταν κάθε λέξη που αρχίζει από -εθν. και -ελλ. έγινε ο δαίμονας που θα μας στερούσε δήθεν από τον "εκσυγχρονισμό".

Κατάλαβες τώρα γιατί σε λέγανε ρατσιστή; Σε πολύ λίγο δεν θα είσαι ιδιοκτήτης της πατρίδας σου, θα είσαι ένας κάτοικος μιας χώρας που θα ανήκει στους τραπεζίτες και τ' αφεντικά τους που παριστάνουν την κυβέρνηση.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου, σε εθελοντική βάση υπό την αιγίδα του δήμου. Τη διοργάνωσή του έχει αναλάβει μια ομάδα μουσικών και ενεργών πολιτών της πόλης. H καλλιτεχνική και οργανωτική ευθύνη είναι των μουσικών Κώστα Γιαξόγλου και Βασίλη Κουτίβα και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Θαλλώ». Την οπτική επικοινωνία του φεστιβάλ σχεδίασε ο Λευτέρης Σταματελόπουλος (Diadrasi), ενώ την τεχνική επιμέλεια έχει ο Αλέξης Γκίκας.

Αφετηρία αυτής της προσπάθειας, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, αποτελεί η βαθιά αγάπη για το πολυδιάστατο ιδίωμα της τζαζ: μιας ιδιαίτερης μορφής μουσικής έκφρασης, η οποία στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό, την επικοινωνία, την έκφραση έντασης και συναισθημάτων πάνω στη στιγμή, καθώς και στη συγχώνευση πολλών διαφορετικών ειδών σε έναν παγκόσμια αναγνωρισμένο ήχο.

Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει στην Καλαμάτα τα τελευταία 8 χρόνια οπότε πραγματοποιήθηκε μια σειρά εκδηλώσεων και σεμιναρίων γύρω από την τζαζ, σε κλειστό κύκλο αρχικά και σε ευρύτερο αργότερα. Σ’αυτές τις προσπάθειες σταθερός αρωγός υπήρξε η μουσική σκηνή “Bassaviola” του Τάκη Νικολόπουλου.

Ο νέος αυτός θεσμός, που ξεκινάει μόλις μια μέρα μετά τη λήξη του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί σε τρεις διαφορετικούς χώρους μέσα στην πόλη: στο καφέ Exis στον πεζόδρομο Βαλαωρίτου 11 την Παρασκευή 23 Ιουλίου, στο Πάρκο Σιδηροδρόμων (αναψυκτήριο) το Σάββατο 24 και στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας την Κυριακή 25 του μήνα.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Καμπάνια από Σεπτέμβριο για τοπικά προϊόντα και εμπόριο

ΕΙΝΑΙ σημαντική η βοήθεια που προσφέρουν στο Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων» πολλά παιδιά από την Κορώνη, στην οποία υλοποιείται και φέτος πρόγραμμα προστασίας των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα, αλλά και ενημέρωσης των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Ο σύλλογος στη σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει ιδιαίτερα το γεγονός συμμετοχής και προσφοράς των παιδιών της Κορώνης, τα οποία έχουν αρκετές φορές λειτουργήσει τον σταθμό ενημέρωσης στο λιμάνι, έχουν συλλέξει δωρεές για τον «Αρχέλωνα» και έχουν λάβει μέρος σε πρωινές περιπολίες.

Ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει, διατηρώντας απόσταση από τις φωλιές, αποφεύγοντας να περπατούμε ή να χρησιμοποιούμε φώτα το βράδυ στην παραλία, διατηρώντας τις παραλίες ελεύθερες το βράδυ για τις χελώνες, διατηρώντας τις παραλίες και τις θάλασσες καθαρές ή έστω ενημερώνοντας φίλους, γνωστούς και επισκέπτες για τις θαλάσσιες χελώνες και το πρόγραμμα του συλλόγου «Αρχέλων», ώστε να δείξουν κι αυτοί το ενδιαφέρον και την υποστήριξή τους.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Τηλεσκόπιο για την αποκατάσταση

Ουάσινγκτον — O Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε το πράσινο φως για μια νέα τεχνολογία κατά της κύριας αιτίας τύφλωσης στους ηλικιωμένους: το «Εμφυτεύσιμο Τηλεσκόπιο Μινιατούρα» προορίζεται για μια μικρή μερίδα ασθενών με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η ανίατη αυτή πάθηση καταστρέφει την περιοχή του αμφιβληστροειδή που αντιστοιχεί στο κέντρο του οπτικού πεδίου. Μέχρι σήμερα οι ηλικιωμένο με προχωρημένη εκφύλιση της ωχράς βασίζονται σε φορητά συστήματα φακών και σε γυαλιά με ειδικά τηλεσκόπια για να διαβάσουν ή να δουν τηλεόραση, έστω και με δυσκολία.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...
<< Αρχική < Προηγούμενα 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενα > Τελευταία >>

ΚΑΙΡΟΣ


Η Μάνη στη δεύτερη τουρκοκρατία B (1715-1821)

Η προηγούμενη Βενετική διοίκηση Πριν από τη δεύτερη τουρκοκρατία η Μάνη βρισκόταν υπό Βενετική διοίκηση, στην οποία πρέπει να αναφερθούμε, γιατί οι Τούρκοι συνήθιζαν στις περιοχές που δέχονταν εκούσια την υποταγή, να μην αλλάζουν το διοικητικό τους σύστημα.

Η κατάληψη της Καλαμάτας από τους Βενετούς το 1685